Revolutionens dotter greps

2011-08-19 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Aktivisten Asmaa Mahfouz, 26 år, är en av grundarna till den egyptiska ungdomsrörelsen “April 6 Movement”. Hon är känd som kvinnan som tände gnistan till revolutionen och uppfattas av egyptiska folket som ”hjältinnan”. Hon kallade folk till demonstration på Tahrirtorget för att kräva sina rättigheter och människovärde genom ett videoklipp som spred på internet.

Folk lyssnade på henne och 18 dagar av protester följde och ledde till Mubaraks avgång. Nu försöker militärrådet tysta ner henne. Hon har blivit anklagad för hot mot domare och militären, “uppmaning till mord på försvarsmaktens högsta råd samt vissa domare” på grund av någonting hon skrev på sin Facebook-status. Där klagade hon över rättsväsendets orättvisa agerande och varnade för risken att militanta grupper kan uppstå och ta till våld.

Mahfouz greps och efter massiva protester dömdes hon till böter på 3.300 dollar, vilket är en mycket hög summa i Egypten, och frigavs tillfälligt. Men utredningen mot henne ska fortsätta enligt myndigheterna.

Hon är inte ensam bland revolutionens aktivister som grips av militären. Mer än 10.000 civila har ställts inför rätta och dömts hastigt i militära domstolar sedan militären tog kontrollen över landet efter Mubaraks avgång 11 februari.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: