#sthlmpride: Varierande insatser mot hedersrelaterat våld

2011-08-05 | Helena Brors padlock

INRIKES

I onsdags anordnade Nätverket mot hedersrelaterat våld en paneldebatt på Pride House med rubriken ”Hedersrelaterat våld och förtryck kontra rasism”. Diskussionsfrågorna var hur vi ska kunna motverka främlingsfientligheten i dagens samhälle och samtidigt bemöta problemen med hedersrelaterat våld och förtryck. Samt hur vi ska motverka religiösa, fundamentala idéer utan att själva vara främlingsfientliga.

Medverkande var Josef Wijk och Maria Hagberg från Nätverket mot hedersrelaterat våld, Eduardo Grutzky från ALMAEuropa och Humanisterna, Sara Mohammad från Glöm aldrig Pela och Fadime, Virpi Hellmark från Stiftelsen OLA i Nyköping och Joanna Mellqvist från Linnamottagningen.

Representanter för tre religiösa samfund hade bjudits in, men avböjt. ”Religionsdiskriminering är inte samma sak som rasism faktiskt,” sade Maria Hagberg. ”En religion är inget medfött, det är något man fostras in i.”

”Linnajouren har en jourtelefon som är öppen för professionella från hela Sverige,” förklarade Joanna Mellqvist. ”Jag kan känna att det är väldigt stor skillnad mellan hur pass tillgänglig informationen är mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och små kommuner ute i landet där man inte är van vid problematiken. Framförallt är det en fråga om ekonomi.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: