#sthlmpride: Sexuella rättigheter som maktmedel

2011-08-05 | Helena Brors padlock

FEMINISM

Idéhistorikern Edda Manga, redaktör på Feministiskt Perspektiv, föreläste under tisdagen i Stockholm Prides regi på temat ”Global Pink Washing: hur talet om sexuella rättigheter legitimerar islamhat och krig”. Seminariet utgick ifrån kritiska studier av användningen sexuella rättigheter som inklusions- och exklusionsmekanism i det globala maktutövandet.

Enligt den palestinske docenten Joseph har den koloniala västvärlden konstruerat sin självbild i motsats till Orienten. När orientalismen formades för drygt 200 år sedan ingick en patologisk fixering vid österlänningarnas sexualvanor. Araber associerades med liderlighet, regress och dekadens, tvärtemot de högtstående européernas dygdighet och behärskade förnuft.

Edda Manga skildrade hur orientalismen muterade under 1970-talet till den rådande föreställningen om arabisk sexualitet som skambelagd och kuvad. Nu vill den västerländska hbtq-rörelsen exportera sina normer till kulturer där människor inte har en aning om att de måste ha en särskild identitet bara för att de vill ligga med någon av samma kön.

”Sexualiteten skapas som en invaderande och produktiv makt,” sade Manga. ”Sexualitet är ett resultat och ett instrument av makt.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: