Säker abort fortfarande för kontroversiellt för FN

2011-08-05 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Inte ens UN Womens ambitiösa agenda för att säkra kvinnors rättigheter och möjligheter runt om i världen vågar beröra frågan om säker abort. Den strategiska planen för 2011–2013 som presenterades i början av juli innehåller inga åtgärder för att främja rätten till en säker abort, vilket nu kritiseras av kvinnorättsaktivister.

Utelämnandet ligger i linje med hur andra FN-organ undviker det politiskt brännbara ämnet, skriver Women’s eNews. Detta trots allt starkare bevis för hur begränsad tillgång till säkra aborter bidrar till mödradödligheten.

Enligt UN Womens egen statistik är osäkra aborter en av de tre främsta orsakerna till mödradödlighet och uppskattas leda till 68 000 kvinnors död varje år. Ändå nämns inte osäkra aborter i det femte milenniemålet, som är att halvera mödradödligheten till 2015.

Carmen Barroso, regional chef på International Planned Parenthood Federation, konstaterar att frågan ännu är alltför kontroversiell inom FN. Och UN Womens generaldirektör Michelle Bachelet håller på att bygga sitt politiska kapital inom organisationen och runtom i världen, säger hon till Women’s eNews.

– Dessutom samlar hon in pengar till en enhet som är allvarligt underfinansierad. I ljuset av det vill hon inte ta sig an kontroversiella frågor som abort.

Till saken hör att Bachelet under sin tid som allt populärare president i Chile väckte bestörting bland konservativa religiösa krafter genom att göra dagen efter-piller lättillgängliga för unga kvinnor. Men hon förespråkade av taktiska skäl inte att abort skulle avkriminaliseras, och fortfarande råder totalt abortförbud i landet, utan möjligheter till undantag. Förutom, som alltid, för de kvinnor som har råd att resa till länder där deras rättigheter respekteras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: