Danskt EU-ordförandeskap ska fokusera på kvinnor och miljö

2011-07-29 | FemPers padlock

EKONOMI

Danmark har valt kvinnor och miljö som viktiga temaområden under sitt EU-ordförandeskap år 2012. Bristen på kvinnor i beslutsprocesser inom miljöteknik är ett av de viktiga områden som man har målsättningen att hitta lösningar på under EU-ordförandeperioden.

Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) rapporterar i ett pressmeddelande att kvinnor är underrepresenterade inom naturvetenskap och teknik och därmed även i besluten om miljövänliga tekniker.

Trots att 58 procent av alla som utexamineras från universiteten i EU är kvinnor är det bara 32 procent av alla forskare och ingenjörer som är kvinnor. På beslutsnivå inom EU är siffran ännu lägre, förra året var i genomsnitt 24 procent av ledamöterna i de nationella parlamenten i EU kvinnor, uppger EIGE.

Informationsgap

– Aktuell statistik visar att det finns en brist på kvinnor inte bara inom beslutsfattande utan också inom viktiga utbildningssektorer inom miljöområdet. Dessa ses ofta som mansdominerade områden. Det innebär också att det, trots att fler kvinnor läser på universiteten, finns en uppenbar brist på kvinnor som tar examen inom områden relaterade till miljö. Vi välkomnar det danska ordförandeskapets särskilda ansträngningar att fylla informationsgapet när det gäller kvinnors engagemang i klimatförändringen, kommenterar Virginija Langbakk, direktör för Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) i ett pressmeddelande.

De strategiska målen för det danska initiativet är att göra kvinnor aktivt delaktiga i beslut om miljöfrågor på alla nivåer. Likaså kommer man att söka vägar för att integrera könsfrågor och ett könsperspektiv i politiken samt i program för en hållbar utveckling och klimatförändring, uppger EIGE.

Erfarenheter från Peking

Det arbete som initieras i Danmark nästa år ska bygga på tidigare erfarenheter av att analysera klimatförändringen ur ett jämställdhetsperspektiv. Förslag på indikatorer för att utvärdera handlingsplanen planeras bland annat att hämtas ur en rapport från Peking http://www.un.org/womenwatch/daw/beijing/index.html

EIGE kommer att finnas till hjälp för det danska ordförandeskapet i arbetet. EUs jämställdhetsinstitut har redan inlett en studie om kvinnor och miljö i Europeiska unionen. Preliminära resultat från den studien kan förhoppningsvis presenteras under kommande höst.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: