Mer rättvisa för världens kvinnor!

2011-07-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den nyligen publicerade rapporten ”Progress of the World’s Women: In Pursuit of Justice” är en av FN:s mest omfattande granskningar av den globala kvinnosituationen. Den innehåller detaljerade fakta, statistik och analys samt rekommendationer om kvinnors liv och status i världen. Rapporten visar att även om jämställdheten mellan män och kvinnor finns inskriven i mer än 139 länders lagstiftningar, ser verkligheten annorlunda ut. Det är en skrämmande och brutal verklighet. Statistiken visar att när det gäller kvinnors vardag i hela världen sviker polis, domstolar och rättsväsendet kvinnorna. De utsätts för både våld och diskriminering.

– Kvinnor förnekas ofta kontrollen över sina egna kroppar, delaktighet i beslutsfattande och skydd mot våld.

Rapporten betonar att trots märkbar förbättring av kvinnors liv på global nivå sedan förra seklet, är kvinnor fortfarande mätbart diskriminerade när det gäller rätten till utbildning, hälsa, i arvsrätten och de är offer för sexuellt våld. Kvinnor diskrimineras på livets alla områden oavsett vilken del av världen de befinner sig i.

– Minst 117 länder ska enligt lagen ha jämlika löner för män och kvinnor, men kvinnor får mellan 10 och 30 procent lägre löner än män.

Rapportens rekommendationer fokuserar främst på förbättring av polis och rättsväsendet och att kvinnor får bättre tillgång till stöd som gör att de kan försvara sig och bekämpa våld och diskriminering. Rekommendationerna utmanar statsmakterna att i ett första steg implementera de redan existerande lagarna som i praktiken ska försäkra kvinnors lika rättigheter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: