Lägesrapport om kvinnor från minoriteter

2011-07-08 | FemPers padlock

UTRIKES

Kvinnor från minoriteter är särskilt och avsiktligen utsatta för övergrepp. Diskrimineringen fortsatte under 2010. Det framgår av en årligen återkommande rapport om situationen för minoriteter och ursprungsfolk i världen från Minority Rights Group International, MRGI. Men kvinnorna i rapporten är inte bara offer för våld. I många länder leder de kampen mot övergreppen.

I rapporten pekas Afghanistan, Burma, Colombia, Irak, Kirgizistan, Kongo Kinshasa, Somalia och Sri Lanka ut bland de länder där övergreppen mot minoritetskvinnor ännu är som värst.

Kvinnor som tillhör muslimska minoriteter i Nord och bär ansiktstäckande slöja har känt av en ökad press under 2010 med debatter om förbud i flera länder, framgår av rapporten, som innehåller:

  • Diskussioner om könsrelaterat våld och väpnad konflikt, inklusive det våld som urbefolknings- och minoritetskvinnor upplever inom sina egna samhällen, och svårigheterna att få stöd och tillgång till rättvisa utifrån.
  • Överväganden kring bristen på framsteg mot milenniemålen för minoritets- och urbefolkningskvinnor, särskilt när det gäller reproduktiva rättigheter och mödradödlighet.
  • Intervjuer och specialrapporter om människohandel, intersektionell diskriminering, landövertaganden och politisk representation.
  • Översikt över människorättssituationen i de stora världsregionerna.
  • Statistisk riskanalys och rankning av länder.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: