Klädregler inom sporten visar hud

2011-06-24 | Elisabet Wahl padlock

SPORT

Mer hud, korta kjolar och tajta toppar. Nej, det här handlar inte om instruktionerna för underklädsmodeller utan om de återkommande förslagen som vill reglera hur idrottande kvinnor ska klä sig. Feministiskt Perspektiv reder ut varför förslagen kommer och vad det svenska motståndet grundar sig på.

De poppar upp med jämna mellanrummen: förslagen om att kvinnliga idrottares kläder ska regleras. Märkligt nog handlar de här förslagen aldrig om hur kläderna ska främja utövarnas rörlighet eller ha bättre funktion. Nej, här rör det sig istället om något helt annat: att framhäva mer hud och fler former. Det är tajtare tröjor, mindre storlek på shortsen eller att shorts eller byxor helt enkelt ska bytas ut mot en kjol. Ett sådant förslag kom alldeles nyligen. Det handlade om det internationella badmintonförbundet som ville att utövarna skulle spela i kjol istället för shorts.

– Jag tycker inte att det känns riktigt som 2011. Jag blir väldigt sugen nu på att dra igång en diskussion med hela badmintonetablissemanget om det här verkligen är något vi står bakom. Och så är jag nyfiken på om killarna har shortstvång, eller om de får ha kjol på sig?. Detta sade till exempel före detta elitspelaren Johanna Persson med flera EM-medaljer på meritlistan till Svenska Dagbladet.


Emot ett tvång

Förslaget gick inte igenom efter omfattande protester från de aktiva. Men det är som sagt långt ifrån det enda liknande förslaget som har lagts fram de senaste åren. Det finns till exempel en pågående diskussion inom boxningen inför nästa år då damerna ska OS-boxas för första gången. När Dagens Nyheter rapporterade från VM i höstas framgick det tydligt att även om det sades att de aktiva fick välja mellan kjol och shorts, var det många som kände en press att boxas i kjol.

– Det vi har sagt är att vi är emot att utövarna ska tvingas använda kjol. Det ultimata vore att det var valfritt för dem finns en del som trivs att boxas i kjol, säger Svenska Boxningsförbundets sportchef Erik Bredler till Feministiskt Perspektiv.

Exemplen går också att hämtas från andra idrotter: från fotbollen där regerande svenska mästarna Ldb Malmö föreslogs spela i kjol och från volleybollen där storleken på shortsen är reglerade. Så vad handlar då de här förslagen om - egentligen?

– Jag skulle väl anta att det hänger ihop med en föreställning om att attrahera möjliga utövare, men oftare tycker jag sådana här krav kan förknippas med tv. Kläderna appellerar eller rättare sagt en viss sorts kläder ska appellera till tv-tittaren. Ofta en manlig sådan, säger Håkan Larsson, professor i idrott på GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan, som ägnat mycket tid åt genusfrågan i kombination med idrott.


Stark könsneutral norm

Om man följer turerna kring sådana här förslag upptäcker man snabbt ett återkommande tema: förslaget läggs fram på internationell nivå. Den svenska reaktionen blir så gott som alltid negativ där de svenska utövarna själva vill kunna välja hur de ska se ut när de tävlar. Och där står då någon oförstående förbundshöjdare som inte alls förstår att det här är något att protestera mot.

Så är fallet även inom boxningen.

– Förslaget kommer från internationella förbundet, medan svenskorna vill välja själva. En del trivs inte i kjolen och andra ser det mer som en moralisk fråga, säger Erik Bredler.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: