Framsteg för HBT-frågor i FN

2011-06-24 | FemPers padlock

UTRIKES

”En historisk händelse” kallar Annika Åberg, handläggare på UD, antagandet av HBT-resolutionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Resolutionen antogs fredagen den 17 juni och betyder att FN:s kommission för mänskliga rättigheter ska dokumentera diskriminerande lagar och våldshandlingar mot HBT-personer som brott mot de mänskliga rättigheterna. I mars nästa år ska rådet ta upp diskussionen kring lämpliga metoder för att bekämpa könsrelaterat våld och diskriminering.

En stor framgång, enligt RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

– Det är den allra första FN-resolutionen som nämner könsidentitet och sexuell läggning. Tidigare har man gjort uttalanden, men de är inte bindande, säger hon till Svenska Dagbladet.

Sverige har ingen rösträtt i rådet, men enligt UD har den svenska delegationen varit drivande i formuleringen av förslaget som lades fram av Sydafrika i mars.

”Nu har vi tydligt satt HBT-frågan på FN:s dagordning” skriver UD i sitt pressmeddelande.

Måns Molander som är gruppchef på UD:s enhet för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt har tillsammans med flera kollegor varit involverad i de senaste veckornas förarbete, understryker UD.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: