”Familjepolitiken ett misslyckande”

2011-06-10 | FemPers padlock

EKONOMI

Det svenska välfärdssystemet har blivit orättvist. Förmågan att minska den så kallade barnfattigdomen har minskat de senaste tio åren och de sociala skyddsnäten fångar inte upp utsatta barnfamiljer.

Rädda Barnens fördjupningsstudie "Välfärd, inte för alla" är skriven av Tapio Salonen, professor i socialt arbete. Studien följer upp den ekonomiska familjepolitiken under 2000-talets första årtionde och undersöker hur den fortfarande förmår minska barnfattigdomen.

Det visar Rädda Barnens fördjupade studie som fokuserar på sambandet mellan den ekonomiska familjepolitiken och barnfattigdomen i Sverige.

Rädda Barnen menar att systemen måste ses över ordentligt och kräver omedelbara höjningar av grundnivån för föräldrapenningen och underhållsstödet.

Utifrån Barnkonventionens artikel 26 som garanterar barnets rätt till social trygghet har Rädda Barnen mätt effekterna av försäkringar och bidrag som ska stärka barnfamiljers ekonomi. En allt större del går numera till barnhushåll med god ekonomi, på bekostnad av de fattigare barnfamiljerna. Analysen är att familjepolitikens omfördelande effekt har avtagit.

Spottstyver

Grundnivån i föräldraförsäkringen är 180 kronor per dag. Ökningen av dem som tvingas leva på den här nivån är iögonenfallande: för tio år sedan betalades 11,6 procent av alla föräldradagar ut på grundnivå, idag har det ökat till 16,6 procent, uppger Rädda Barnen.

Studien visar att den minskade utjämningseffekten i välfärdssystemet syns under hela 2000-talet, oavsett regering. Ingen regering har alltså levt upp till målsättningen om alla barns rätt till en rimlig levnadsstandard.

Kräver utredning

Rädda Barnen kräver att en utredning tillsätts om den ekonomiska familjepolitiken. Dessutom menar organisation att två åtgärder måste vidtas omedelbart:

1. Grundnivån för föräldrapenningen bör höjas till en skälig summa och åtminstone ligga i nivå med riksnormen för försörjningsstödet.

2. Underhållsstödet, som endast höjts med 100 kr sedan 1997, måste höjas i takt med inflationen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: