Lyon vinnare i årets Champions League

2011-05-27 | Alva Nilsson padlock

SPORT

I går blev franska Lyon och vår egen Lotta Schelin Europas bästa damlag då de vann finalen i Women´s Champions League mot Turbine Potsdam. Segersiffrorna skrevs till 2-0 och även om matchen var jämn vann Lyon välförtjänt.

Kvällstidningarna ger ut extrabilagor inför lördagens Champions Leaguefinal mellan Manchester United och Barcelona. Damernas final tycks de bry sig ganska lite om. Vi på feministiskt perspektiv bryr oss givetvis och Alva Nilsson höll koll på den svenska stjärnan Lotta Schelin och hennes klubblag Lyon när de under torsdagskvällen ställdes mot tyska Turbine Potsdam.

Förra årets speladesfinalen även den mellan Lyon och Potsdam. Den gången gick matchen till straffar och Lyon fick gråta silvertårar när Potsdam höjde pokalen mot skyn. Den gången såg Lotta Schelin matchen från läktaren, en skada stoppade henne från drömmatchen. I år var Schelin mer taggad än någonsin, hon och Lyon ville ha revansch.

Att Schelin är en internationellt aktad spelare blir tydligt i en match som denna. Schelin får mycket boll av sina klubbkamrater och motspelarna tvekar aldrig att gå in hårt i en duell mot den skickliga anfallaren. Efter 20 minuter håller hon bort en motspelare smidigt, på ett sätt som få klarar av och får iväg ett lågt skott mot mål. Men det skulle dröja ytterligare några minuter innan matchens första mål antecknas.

Lotta Schelin hade en stor del i det franska ledningsmålet. Efter en hörna tar hon ned bollen på bröstet och får till ett avslut som räddas på mållinjen. Returen hamnar hos Wendie Renard som föser in 1-0 till Lyon.

Lyon kontrollerar den första halvleken. Potsdam hade den andra. Men de heta chanserna uteblev och Potsdam gör inga mål. Istället kan Lara Dickermann avgöra matchen med fem minuter kvar. Och där får Lyon sin revansch. Tårar av silver blir till tårar av guld och äntligen har Lotta Schelin lyckats med sitt mål – att vinna Women´s Champions League med Lyon.

Lotta Scehlin var en av planens absolut bästa spelare i en match mellan Europas två bästa lag. Det säger en hel del om landslagsanfallarens kvaliteter. Det svenska landslaget bör skatta sig lyckligt över att en spelare som Schelin inte skadades i denna match. Lotta grinade illa då hon krockade med Potsdams målvakt en halvtimme in i matchen men reste sig sedan upp och glänste matchen igenom.

- Jag tycker att Lyon har varit det bästa laget. Lotta är nog kanonnöjd och det är bra att hon kommer till landlaget med en positiv känsla, säger Eurosports expert Victoria Sandell Svensson efter matchen.