Kvinnlig chef - mindre lönegap

2011-05-27 | padlock

EKONOMI

Att de kvinnliga cheferna blir fler kan på sikt leda till att lönegapet mellan män och kvinnor minskar. När andelen kvinnliga chefer i en bransch ökar påverkar det männens löner negativt.

– Det verkar som att andelen kvinnliga chefer har en negativ effekt på mäns löner. Om andelen kvinnliga chefer ökar, vilket statistiken antyder att den gör, kommer det att ha en effekt på lönegapet, säger Thomas Andrén, arbetsmarknadsforskare vid Konjunkturinstitutet (KI).

Om andelen kvinnliga chefer ökar med en procentenhet i en näringsgren minskar mäns genomsnittliga lön med 0,05 procent, medan kvinnors löner inte påverkas. Det är en av slutsatserna i KI:s lönebildningsrapport som släpptes i förra veckan.

Kvinnliga chefers påverkan på löneskillnaderna är särskilt stor i mansdominerade branscher.

– Resultaten antyder att effekten på lönegapet är störst i näringsgrenar där det är en låg andel kvinnor, medan effekterna av kvinnliga chefer är mindre i näringsgrenar med en hög andel kvinnor, säger han.

Fler kvinnliga chefer är dock bara en del av lösningen för att få bort lönegapet, enligt Thomas Andrén.

– Det är inte så att man bara genom att öka andelen kvinnliga chefer löser problemet, säger han. Inom i stort sett samtliga branscher är det fler manliga chefer än kvinnliga. Inom den privata sektorn tjänar manliga chefer i genomsnitt 18 procent mer än kvinnliga, enligt lönebildningsrapporten.

TT

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: