Ja till partnerskap för homosexuella i Brasilien

2011-05-27 | FemPers padlock

UTRIKES

Ett beslut i Brasiliens högsta domstol jämställer homosexuellas samlevnad med heterosexuella samboförhållanden. Frågan har legat stilla i landets nationella kongress sedan 1995 eftersom politikerna varit handlingsförlamade i frågan, skriver norska Bistandsaktuelt.

Beslutet i högsta domstolen innebär att homosexuella par nu omfattas av lagstiftning om samboende och det juridiska begreppet familjeenhet. Argumentet är att något annat skulle strida mot landets konstitutionella rättigheter om frihet och jämlikhet.

Det betraktas som en stor seger, eftersom sambolagstiftningen ger i princip samma rättigheter som äktenskapslagen när det gäller rättigheter till arv, pension, vård av anhöriga och socialt stöd. Det blir också lättare att adoptera barn i bådas namn, att få underhållsbidrag och att ange en homosexuell partner som förmånstagare i försäkringsavtal.

Samtidigt kan högsta domstolens ingripande ses som en reaktion på att kongressen inte debatterat ett lagförslag om partnerskap som lades fram 1995. Beslutet ligger också i linje med en latinamerikansk tendens – att människor i större utsträckning förlitar sig på domstolar än politiker när det gäller politiskt känsliga frågor om mänskliga rättigheter. Utvecklingen inleddes med att Colombias konstitutionsdomstol 2006 tvingade fram en liberalisering av abortlagstiftningen efter att ha konstaterat att kvinnor enligt internationella åtaganden måste ha rätt till abort, åtminstone vid fara för kvinnans eller barnets liv och i samband med våldtäkt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: