Fattiga kvinnor – fattiga barn

2011-05-06 | Charlotte Haider padlock

KOMMENTAR/EKONOMI:

Det kan vara dags att lära sig tala juholtska, raljerar SvD över ett par nya begrepp som den nya (s)-ledaren använder ofta. Feministiskt Perspektiv saknar däremot ett par värdeord som den nya (s)-ledningen tycks ha glömt: solidaritet, mångfald, hållbarhet och feminism.

Därtill tycks man ha förväxlat betydelsen av låga kvinnolöner med ordet barnfattigdom.

Skuggbudget brukar oppositionens budgetproposition kallas och det är i årets skuggbudget från (s) vi sökt efter värdeorden, solidaritet, mångfald, hållbarhet och feminism och inget funnit.

Emma Lennartsson, Kommunals chefekonom/utredningschef tycker att propositionen uppmärksammar en del viktiga frågor men saknar egna förslag från (s).

-Det är till exempel bra att de uppmärksammar pensionsavgångarna inom välfärden, säger hon.

Rekryteringar nödvändiga

I propositionen skriver man: För att möta pensionsavgångarna inom välfärden som väntar de kommande åren måste rekryteringen till dessa jobb stärkas och insatser för att förbättra förhållandena för de anställda måste genomföras. Till dessa insatser räknas möjlighet till heltid och fast anställning.

Men detta arbete måste påbörjas redan i utbildningssystemet, för att fler ska välja att läsa omvårdnadsprogrammet. År 1980 sökte 18 000 ungdomar till omsorgsprogrammet. Förra året var det 4 000 sökande till motsvarande utbildning. För att locka fler utbildning inom omvårdnad föreslås rätten till ”inbakat” sommarjobb, för att förbättra villkoren för dem som vill utbilda sig inom den sektorn.

Sommarjobbet skulle medföra möjligheter att praktisera kunskaperna och att stärka sitt kunnande. I propositionen föreslås att 25 miljoner kronor öronmärks för att ge studerande på omvårdnadsprogram sommarjobb.

Kravet från socialdemokraterna är att regeringen återkommer med ett samlat program för att hantera den väntade bristen på personal som följer av de väntade pensionsavgångarna. Emma Lennartsson uppskattar även propositionens påpekande om att jämställdhet har betydelse för till växten. Liksom hon uppskattar förslaget att kommuner som minskar deltidsanställningar ska få en bonus. Heltid en rättighet, deltid en möjlighet, som det uttrycks i motionen.

Värdeord

Feministiskt Perspektiv har, som beskrivs ovan, letat efter ett par vanliga värdeord i politiken. Ordet mångfald finns det synonymer för, men är ett samlingsbegrepp som brukar användas som markör – detta nämns inte i propositionen.

Ordet feminism undviks konsekvent och vi tror att ordet jämställdhet får ersätta feminismen – vilket är tråkigt eftersom feminism tydligare pekar på en strävan som inte utgår från den manliga normen. Ordet solidaritet, hoppsan, det trodde vi var ofrånkomligt i en betydelsefull proposition från socialdemokraterna. Det nämns inte på ett enda ställe.

Fattiga mammor - fattiga barn

Därtill förvånas vi över att ”barnfattigdomen” blir en företeelse för sig när man senare i propositionen faktiskt har en förklaring till den:

Fortfarande står kvinnor för större delen av det obetalda hushållsarbetet, har lägre löner och mindre makt. Utvecklingen står och stampar. Utan en aktiv jämställdhetspolitik kommer inte Sverige att kunna utnyttja den tillväxtpotential som ligger i att kvinnor fullt ut deltar i arbetslivet.

Även om Sverige har en relativt hög sysselsättning för kvinnor finns det fortfarande betydande jämställdhetsproblem på svensk arbetsmarknad. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är betydande. Avsevärt fler kvinnor än män arbetar deltid ofrivilligt och går därmed miste om betydande inkomster.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: