Skandaler kan sätta stopp för militär sexism

2011-04-29 | FemPers padlock

UTRIKES

Australiens första kvinna på premiärministerposten, Julia Gillard, har gått in för att skaka om strukturerna i landets väpnade styrkor. Det skriver New York Times i en artikel, där ett antal pinsamma sexskandaler de senaste veckorna framställs som orsak till hennes beslutsamhet.

Det mest omskrivna fallet handlar om en kadett inom Australian Defense Force Academy som sände en film där han har sex med en kollega till sina vänner via Skype utan att hon visste om det. Att det sedan blev kvinnan som ställdes inför en disciplinär kommitté anklagad för fylla och otillåten frånvaro innan hon blev tillsagd att be om ursäkt till de andra kadetterna för att ha talat ut i medierna eldade på den allmänna ilskan, berättar New York Times.

Regeringen vidtar nu en rad utredningar som ska ta itu med militärens sexistiska kultur. Planen backas upp fullständigt av försvarsministern Stephen Smith. Bland annat kommer kvinnor kunna delta i stridande roller inom exempelvis infanteriet, artilleriet, ingenjörstrupperna och marinen, roller som tidigare varit stängda för kvinnor. Militären uppger att kvinnor redan spelar en betydande roll i Australiens försvarsväsende, att 93 procent av tjänsterna är öppna för kvinnor och att 10 000 kvinnor tjänstgör i 300 olika roller.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: