Oenig Riksbank höjde räntan

2011-04-21 | Charlotte Haider padlock

EKONOMI

Riksbankens direktion höjde i veckan reporäntan med 0,25 procent, till 1,75 procent. Skälet till räntehöjningen som anges från Riksbankens direktion är att stabilisera inflationen nära målet på 2 procent. Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot höjningen.

Reporänta är den ränta som marknadens banker kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar. Förändringar i reporäntan får direkt effekt på marknadsräntorna och därför kallas den ofta styrränta.[1] Reporäntan är för närvarande 1,75% (2011-04-20).

Ordet reporänta kommer av "repa", vilket är engelsk slang för repurchasing agreement, 'återköpsavtal'. Knutna till reporäntan är också Riksbankens inlåningsränta och utlåningsränta.

Inflationen är i dag låg, men väntas stiga i takt med att konjunkturläget stärks, rapporterar Riksbanken på sin hemsida. Ändå var de sex ledamöterna i direktionen var inte överens om räntehöjningen, vilket framförallt har med olika syn på landets ekonomi och arbetslösheten att göra.

”Höjer för snabbt”

Karolina Ekholm och Lars E O Svensson, i Riksbankens direktion, har under lång tid ansett att de övriga fyra i direktionen höjer för snabbt och mycket. De har ansett att ekonomin inte alls går på alla cylindrar, uppger SvD.

”Fler arbetslösa”

I ett sådant läge betyder höjd ränta att ekonomin får det onödigt jobbigt och att arbetslösheten blir högre än den annars skulle vara. Även denna gång reserverade sig Ekholm och Svensson. De ville ha kvar räntan på 1,5 procent och en räntebana som stiger långsammare och sedan snabbare för att i början av 2014 nå cirka 3,9 procent. Därmed ligger de högre än majoriteten i direktionen som siktar på att styrräntan är 3,6 procent i början av 2014 (som är så långt som prognosen sträcker sig).

Duvor blir hökar

Ekholm och Svensson har därmed ändrat sig sedan förra mötet. Då ansåg de att räntan borde nå 3,25 procent i början av 2014. Övervägande delen av direktionen har inte förändrat sin prognos sedan förra mötet, i februari.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: