När ska de utförsäkrade organisera sig?

2011-04-21 | FemPers padlock

EKONOMI

Utförsäkrade i Sverige, förena er! manar aftonbladet.se:s krönikör Martin Ezpelata. De utförsäkrade är arbetslinjens främsta akilleshäl och skattesänkningarnas kanske mörkaste baksida.

När ska de utförsäkrade organisera sig?

Vågorna går höga och Fredrik Reinfeldt gör som vanligt - håller sig undan och vägrar möta Juholt i en debatt om sjukförsäkringen.

Försöker vinna tid

Socialförsäkringsministern Ulf Kristersson föreslog förändringar i sjukförsäkringen på DN:debatt, men de löser inte löser något grundläggande problem, anser Martin Ezpelata. Istället kallar han Kristerssons förändringar för ett sätt för regeringen att försöka vinna tid. Och under tiden hoppas de att stormen drar över.

Många protester

Missnöjet med hur människor blir behandlade av Försäkringskassan kommer från många håll. Diakoner i Svenska kyrkan har gått ut och krävt ett nytt påskupprop mot sjukförsäkringsreglerna. Ett hundratal läkare skrev häromveckan gemensamt under ett debattinlägg i SvD, där de protesterade mot hur deras patienter behandlades av Försäkringskassan. Nu återstår frågan, skriver Martin Ezpelata, om när ska de utförsäkrade själva ska börja organisera sig?

Skaffa tydlig agenda

Är det någon viktig lärdom som den svenska folkrörelsen lämnat, fortsätter han, så är det att för att driva igenom förändringar och reformer krävs det en stark organisation bakom. Med en tydlig agenda, med representanter och inflytande. De utförsäkrade måste gå från att betraktas som en social last till att bli uppfattade som en politisk kraft. Det hänger på dem själva. De ska inte bli offer man pratar om, utan politiska aktörer man pratar med.

Tummen ur, inte upp

Det räcker inte med att skapa Facebook-grupper. Det spelar ingen roll hur många tummar upp man får, om man inte får tummen ur.

Starta de Utförsäkrades Riksförbund, eller vad man nu vill kalla plattformen. Stöd varandra. Kämpa tillsammans. Det finns en minst sagt intressant kritisk massa att utgå från. Över 40.000 svenskar utförsäkrades förra året. Tiotusentals står i kö, fruktar samme krönikör och uppmanar: Ta på kostymen, gå ut och lobba! Dra på overallen, gå ut på gatan! Utöver att stanna hemma och vänta tycker han att de utförsäkrade kan göra vad som helst utifrån sin förmåga att organisera sig och protestera kollektivt. Samla ihop alla värdelösa läkarintyg och gör en gigantisk bål utanför regeringshuset.

Enskild - mellan stolarna

Ensam är svag. Ensam är sårbar. Ensam är alltid ett ”enskilt fall” som Martin Ezpelata har uppfattat som regeringens mantra när de ska förklara alla som faller mellan stolarna. För bakom regeringens arrogans ser han en tydlig nervositet som ska utnyttjas!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: