Vad flickor vill?

2011-04-15 | Edda Manga padlock

FEMINISM

Manga är urformen för kontemporär japansk populärkultur. Bland de otaliga i genren finns det en som brukar beskrivas som svaret på frågan ”vad vill flickor?”: Shojo manga.

Jennifer Prough menar att produktionen av Shojo manga har ett komplext förhållande till efterkrigstidens flickkultur i Japan. Hon har studerat produktionsprocessen med antropologisk metod och menar att det finns ett komplext utbyte mellan produktion och konsumtion, mellan medial produktion av genus och marknadens forskning om och anpassning till olika trender inom flickkulturen.

Producenter av Shoho manga försöker faktiskt undersöka eller åtminstone gissa sig till ”vad flickor vill”, menar Prough, samtidigt som de uppenbarligen också producerar vad de gör stora ansträngningar för att få tillgång till.

Shojo manga är full av pastellfärgade, glittriga omslag och gulliga flickor med rådjursögon utifrån föreställningar om föräktenskaplig oskuldsfullhet (shojo var en term som ursprungligen betecknade gränslandet mellan barndom och kvinnlighet, där vuxenhet innebar äktenskap). Berättelserna fokuserar intimitet, kärlek och vänskap.

Prough berättar att en sexualisering av skolflickan kom in i Shojo genren i samband med den ekonomiska krisen i Japan på 1990-talet samtidigt som ett socialt problem som beskrevs som att skolflickor gjorde upp möten med äldre män genom mobiltelefon för att få in pengar till att betala för att handla konsumtionsvaror debatterades hett. På ett lyhört och nyanserat sätt berättar hon om komplexiteten i konstruktionen av skolflickan som sinnebilden för det japanska samhällets moraliska förfall på grund av konsumismen.

Det är en fascinerande studie, där den multilokala konstruktionen av genus i relation till ungdomskultur och populärkultur tas ner på en konkret nivå och där en analys av ”inmateriell produktion” (Hardt och Negri) och dess underavdelning ”känsloarbete” påbörjas. För oss vars döttrar just nu slukas av Shojo manga fördjupar den frågan om vad det är som gör att Shojo manga fångar/producerar så framgångsrikt ”vad flickor vill”?

Jennifer Prough, Straight from the Heart: Gender, Intimacy, and the Cultural Production of Shojo Manga, Honolulu, 2011

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: