Kvinna med "händer som en man"

2011-04-08 | Helena Brors padlock

KULTUR

Radioproducenten Birgitta Tollan undersöker i sin serie Musik & Liv, i P2:s Musikmagasinet, kopplingar mellan levnadsvanor, samvaro och musik tillsammans med prominenta musiker och komponister.

I programmets andra avsnitt, som sändes den 4 april, medverkar orkesterdirigenten Susanna Mälkki, en av få kvinnor inom en mansdominerad yrkeskår. Mälkki är född i Helsingfors, men numera bosatt i Paris, där hon leder orkestern Ensemble InterContemporain med fokus på nutida konstmusik.

I Musik & Liv berättar hon att hon valde bort en karriär som cellist till förmån för dirigentyrket eftersom hon har ett polyfoniskt sinne samt ett öra för flerstämmigt tänkande kring musik.

Mälkki dirigerar utan dirigentpinne, mån om tonsättarens avsikter och publikens själsliga näring. Vid ett tillfälle har hon fått den förbryllande ”komplimangen” att hon har händer som en man. I år ska Susanna Mälkki dirigera operaorkestern vid La Scala i Milano. Programmet kan avlyssnas i 30 dagar efter sändning i Musikmagasinets sändningsarkiv på SR:s hemsida.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: