Borgerligt nej till insemination för ensamstående

2011-04-08 | FemPers padlock

INRIKES

Riksdagen röstade i veckan ner flera motioner om att även ensamstående kvinnor ska ha rätt att insemineras i Sverige. För både lesbiska och heterosexuella kvinnor gäller alltså fortfarande att det endast är som gifta eller sammanboende det går att få insemination. Begränsningen i lagen kan tyckas ologisk, eftersom ensamstående i Sverige har rätt att adoptera.

Tidigare har en majoritet av riksdagsledamöterna sagt att de är för att ensamstående ska kunna insemineras. Men den borgerliga alliansens ledamöter böjde sig för kristdemokraterna (KD), som är emot. Eftersom även Sverigedemokraterna (SD) röstade emot, förlorade de rödgröna omröstningen.

I dag reser många ensamstående kvinnor till Danmark för att kunna insemineras. Men i Danmark har barn ingen laglig rätt att, om de vill, få veta vem spermadonatorn är. Enligt svensk lagstiftning däremot har barn som tillkommit genom insemination den rätten, vilket flera har fört fram som ett skäl för att Sverige även utifrån barnrättsperspektiv bör införa möjligheten till insemination för ensamstående.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: