Nya regler ska hindra inlåsning av hembiträden i Kambodja

2011-04-01 | Helena Brors padlock

UTRIKES

Kambodjas hemhjälpsexportbransch är i hetluften sedan avslöjandet att kvinnor har hållits mot sin vilja i privatägda träningscenter.

Lokala medier rapporterar att en kvinna dog i mars månad på ett träningscentrum i Phnom Penh medan en annan praktikant bröt båda sina ben i ett försök att fly över inrättningens höga murar och taggtråd. Flera kvinnor anger att de lejts för att utbildas till hembiträden, men tilläts inte lämna centren om de inte betalade pekuniära storsummor.

Ett trettiotal rekryteringsfirmor har det kambodjanska arbetsmarknadsdepartementets tillstånd att utbilda och skicka hembiträden utomlands. Majoriteten av dessa kvinnor ska till Malaysia, vars hushållsnära arbetskraft har sjunkit sedan Indonesien satt ett moratorium för sina medborgare att ta dylika anställningar i Malaysia till följd av dokumenterade övergreppsfall.

I Kambodja rekryterar många firmor i fattiga delar av landsbygden. Familjer erbjuds kontanta klumpsummor och säckar med ris för att anmäla sina döttrar – men pengarna måste återbetalas. Regeringen förväntas utfärda en ny lag för reglering av rekryteringsfirmor i år och därmed ersätta rådande vaga regler som är över 15 år gamla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: