Män fick flest personvalsröster

2011-04-01 | FemPers padlock

INRIKES

En fjärdedel av alla väljare som röstade på något etablerat parti i riksdagsvalet i höstas satte samtidigt ett kryss för någon särskild person på röstsedeln, dvs personvalsröstade. Och av alla dem som personvalsröstade valde en klar majoritet (i genomsnitt 61,3 procent) manliga kandidater. Det skriver SCB (Statistiska centralbyrån) i ett pressmeddelande så här långt efter valet.

Över hela landet kryssades mest män, utom i Jönköpings och Västernorrlands läns valkretsar, där en majoritet av personrösterna kryssades för kvinnor.

Vid tidigare val har det varit Centerpartiets väljare som oftast kryssat kandidater. Men 2010 var det Sverigedemokraternas väljare som personröstade mest. Sverigedemokraterna var också det parti vars väljare allra oftast kryssade män – hela 93,6 procent av de sverigedemokrater som personvalsröstade valde en manlig kandidat. Näst efter dem kom Moderaterna, där 68,4 procent av de personvalsröstande valde en man.

Det enda riksdagsparti där de flesta väljare som personvalsröstade föredrog en kvinna var Miljöpartiet, där 55,9 procent kryssade för en kvinnlig kandidat.

Att manliga kandidater fick flest kryss betyder förstås att fler män personvaldes in i riksdagen. Av riksdagens 349 ledamöter fick 59 sin plats genom personröster. Endast 30,5 procent av de mandat som tillsattes genom personval gick till kvinnor (18 ledamöter) mot 69,5 procent till män (41 ledamöter). Det kan jämföras med könsfördelningen 45,0 respektive 55,0 procent i riksdagen generellt.

Källa: SCB

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: