Kvinnor i spetsen för opposition

2011-04-01 | Helena Brors padlock

UTRIKES

Zambia går till val i höst. 2007 inleddes en nationell författningskonferens bestående av 500 medlemmar, varav de flesta representanter för regeringspartiet Movement for Multiparty Democracy (MMD). Kvinnoaktivister, kyrkgrupper och oppositionspartier exkluderades i processen. Dessa samhällsgrupper mobiliserar nu för att göra sig hörda i årets val genom kampanjen "Zambia We Want".

I spetsen för kampanjen går organisationen Women for Change (WfC), vars mål är stadgar som ställer skärpta krav på folkvalda om åtgärder för minskad fattigdom och arbetslöshet efter valutgången. Kampanjen manar även Zambias politiska partier till fler kvinnliga kommunal-, parlaments- och presidentkandidater. WfC har utbildat valobservatörer inom över 450 lokala förbund i fyra provinser.

Den MMD-dominerade författningskonferensen avslutade sitt uppdrag i augusti 2010 och gladde då stora delar av befolkningen genom att inkludera beviljanden av vissa krav från kvinnor och andra missgynnade grupper i den nya grundlagen, såsom bördsrätt för utomäktenskapliga barn och pappaledighet. Men bland de av MMD föreslagna bestämmelser som kvarstår i slutdokumentet finns ”50 plus en”-klausulen som fordrar att vinnaren i presidentvalet har absolut majoritet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: