Jämställdhetssatsning utan direktiv

2011-03-11 | Paula Melkersson padlock

KULTUR

Regeringen satsar pengar på ökad jämställdhet i kulturvärlden, det stod klart igår. Hur pengarna ska spenderas avgörs bäst av institutionerna själva menar kulturministern.

Läs Lena Adelsohn Liljeroth och Nyamko Sabunis debattartikel här.

Igår meddelade regeringen att 17,5 miljoner kronor anslagits till att förbättra jämställdheten inom kulturområdet. Kulturvärlden är alltför mansdominerad konstaterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i ett gemensamt utspel på DN debatt.

Ministrarna anser att kvinnorepresentationen särskilt behövde förbättras inom film, musik och museiverksaheten och valde därför att fördela pengarna mellan Svensk filmindustri och Statens historiska museer och en representant för musikbranschen som kommer att utses när Stina Westergerg har tillträtt som chef för Statens musikverk i maj.

Pengarna kommer från jämställdhetsministern och satsningen är en del av ett mångårigt samarbete mellan henne och kulturministern. Exakt vad pengarna ska användas till är emellertid upp till instiutionerna själva.

– Några direkta direktiv tror jag inte behövs, jag tror att de här organisationerna avgör bäst själva vad de ska satsa på. Genom att dela ut pengarna lyfter vi frågan och säger att det här är viktigt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Vi tror ju inte på kvotering, som du vet. Men utbildning och undersökning av frågan är oerhört verksamt. På scenkonstområdet där vi har sett enorma framgångar satsade svensk scenkonst mycket på utbildning av kvinnor. Blannd landets teaterchefet är 19 kvinnor och 19 män.



Lena Adelsohn Liljeroth nämner initiativ som Fredrik Österlings beslut att låta Blåsarsymfonikerna spela verk av lika många kvinnor som män och Marie-Louise Ekmans satsning på att öka kvinnorepresentatione bland dramatiker som spelas på Dramaten som goda exempel på insitutionernas förmåga till egna satsningar. Om hon själv vore verksam på en kulturinstitution skulle hon satsa på publikarbetet.

– Som det är nu vet vi att majoriteten av publiken består av kvinnor. Det är en väldig utmaning att få dit männen. Kanske behövs det uppsökande verksamhet, kanske utredningar av varför männen inte kommer. Kvotering tror vi ju, som sagt, inte på.



I debattartikeln i DN tog ministrarna också upp underrepresentationen av kvinnor i medierna. Men några pengar anslogs alltså inte åt att förbättra den situationen. Hur tänker Lena Adelsohn Liljerot att man ska komma åt den bristande könsbalansen?

– Det är ju också genom att tala om det. Men det brukar ju medierna själva inte vara så förtjusta i, som du kanske vet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: