Rättviseförmedlingen Årets Wendela

2011-03-08 | FemPers padlock

INRIKES

Årets Wendela, Aftonbladets pris för insatser inom kvinno- och jämställdhetsfrågor, gick till Rättviseförmedlingen.

– Fantastiskt roligt att få uppskattning för det vi gör. Vi måste synliggöra skevheterna ända tills kön inte spelar någon roll, säger Lina Thomsgård, Rättviseförmedlingens grundare.

Årets Wendela tilldelas för tredje året någon som gjort en samhällsinsats i Wendela Hebbes anda. Årets pris går till Rättviseförmedlingen som hjälper projekt, företag och medier att hitta personer från underrepresenterade grupper i samhället. Syftet är att korrigera skevheter och verka för en rättvis representation i ett jämlikt samhälle.

– Vi har utrotat ursäkten att det inte finns kvinnliga experter. Nästa steg är en kampanj för att få folk från underrepresenterade grupper att tacka ja till uppdrag, säger Lina Thomsgård.

Juryns motivering lyder: En rättvis representation i ett jämlikt samhälle vad menas med det? Jo, funktionshindrade personer i progamledarrollen, kvinnliga terrorexperter i tv, män som intervjuas om barnomsorg. Det betyder över 23 000 röster som bidrar till en mer jämlik bild av samhället. Det som började som något litet har blivit något jättestort. Som påverkar vår världsbild och väcker oss när det skevar. Vilken bragd!

Juryn bestod av Lena Mellin, Aftonbladets samhällschef och stf ansvarig utgivare, Karin Pettersson, politisk chefredaktör, Lena Widman, redaktionschef och Pernilla Ericson, chef Wendela, samt Aftonbladet.se:s läsare.

Utöver äran får pristagaren 15 000 kronor som ska gå till att gynna verksamheten.

Källa: Aftonbladet

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: